Ingatlan részletes adatai

Ingatlan jellege téglalakás
Belső terület 103 m²
Építési állapot használt
Építési mód tégla
Szobák száma 2 szoba
Fűtés egyéb
Ingatlan állapot kívül:
belül:
Épült 1900
Belváros szíveben a Vigadó téren, a Thonet palotában kínálom eladásra ezt a sok lehetőséget magában rejtő, a Vigadó térre és a Dunára egyaránt panorámás, második emeleti, napfényes, két erkélyes, liftes házban található,110nm-es felújítandó saroklakást.

A ház rendezett, szép állapotban lévő, minőségi lakóközösségel rendelkezik.

Amennyiben Ön még nagyobb teret szeretne, úgy a szomszédos 66nm-es ingatlan is megvásárolható és a két ingatlan egybenyitható !

Néhány szóban az épületről:
A Duna-korzó hét koraeklektikus háza közül egyetlenként fennmaradt, 1869-71-ben épült palotát a hajlított székeivel hatalmas vagyonra szert tett Thonet testvérpár építtette. Tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt (amelynél a 22 éves Hauszmann Alajos is töltötte inaséveit, és ennek az építkezésnek is művezetője volt).
A kivitelezést Wagner János építőmester végezte el. A Vigadó tér északi oldalán álló, olasz reneszánsz stílusú, két telek összevonásával létrejött, négy utcára néző, szabadon álló épület teljes háztömböt alkot.
A négyemeletes háznak minden utcafrontra egy- egy főbejárat van, a Vigadó téri íves kapualjat puttók, a többit az épület egyéb épületplasztikáihoz hasonló nőalakok díszítik ezekből némelyik koszorút tart. A koszorú a dicsőség, a győzelem a felszentelés szimbóluma, az ókorban, a különféle versenyjátékokban a győztesek koszorút kaptak: Olümpiában olajfa-, Korinthoszban fenyő-, a püthiai játékokon babér-, Nemeában petrezselyemlevélből készült koszorút; ebben az értelemben a halhatatlanság, a dicsőség, a hírnév szimbóluma. A figurális díszeken kívül jellemzője a levél ornamentika, ami a párkányok alatt az oszlopok közökben, az oszlopfőkön is megjelenik és a kapuboltozat közepén lévő leveles agrafe-nál is visszaköszön.
Minden kapu felett az épülettömb teljes magasságáig kovácsoltvas korlátú erkélyek vannak az emeleteken, kecses, indás formájuk szépen illeszkedik a fent leírt díszítőelemekhez. A bejárati és erkélyajtókat a földszinten az első, a második és a harmadik emeleten ión stílusú féloszlopok fogják közre.
A Vigadó tér felőli oldalon az első és második emeleti ablakok alját balusztrád díszíti és szemöldökpárkányt kaptak, a Rakpart felőli oldalon a harmadik emeletiek is, a Vigadó tér harmadik emeletének frontján az ablakok alatti részt domborművek díszítik. A főpárkányok az egész épület körül gazdagok, míg az emeletek közötti övpárkányok egyszerűek.

1934-től a ház híres lakója volt Illyés Gyula (1902-1983) Európa-szerte ünnepelt író, aki ekkor még a Phönix Életbiztosító hivatalnokaként kereste a kenyerét.
Itt lakott báró Láng Lajos miniszter, almási dr. Balogh Tihamér orvos. A földszintjén több sörcsarnok is működött: Keresztes Ede Pilseni Étterme, Baár József és Petanovits József sörcsarnoka. A Duna-part, a Duna-korzó, a környékbeli szállodák és a Vigadó miatt sokan látogatták és élvezték a jó sört és a jó levegőt.
Szintén neves lakója volt az épületnek Liszt Ferenc tanítványa, Varga Vilma (1865-1950) zongoraművész, aki gyakran játszott a szintén világhírű Johannes Brahmssal és Hubay
Jenővel.
Rajtuk kívül neves lakója volt az épületnek Almási dr. Balogh Tihamér (1838-1907) orvos és vígjátékszerző; dr. Landgraf Lőrinc János fogorvos, műfordító, aki Petőfi Sándor költő verseit fordította át németre; Ulrich Keresztély műépítész; báró Láng Lajos statisztikus, kereskedelemügyi miniszter; dr. Eisler Hugó orvos, a mérgezéses betegségek nagy kutatója; Fascho Moys Sándor belügyminiszteri tanácsos és szociológus.

1898-ban az épület egy részét tűzvész pusztította, aminek áldozata lett az itteni Thonet-szék lerakat is. 1933-34-ben a Phönix Életbiztosító Társaság jelentős átalakítási munkálatokat végzett, elsősorban az Apáczai Csere János utcai szárnyat érintve, és bauxitbeton szerkezeteket is beépítve. A jelen korban, az 1980-as évekre az épület vakolata, gipsz díszkonzoljai, oszlopfaragásai már nagyon tönkrementek. Felújítására 2003-tól került sor.

Látnivalók a téren:
Itt állt a Pollack Mihály által 1813-ban, klasszicista stílusban tervezett Redoute, melyet 1849-ben rommá lőttek Hentzi ágyúi.
Helyette épült meg romantikus stílusban, Feszl Frigyes tervei alapján a Pesti Vigadó 1859 és 1865 között.

A Kereskedelmi és Hitelbank épülete előtt áll Farkas Ádám: Kőemlék a jövőből című, vörösmárvány kompozíciója.

A tér közepén álló Vízcsorgató (ürgeöntő) gyermekek kútja Senyei Károly (1896) munkája.
A medencét kör alakú, oszlopokkal támogatott ülőpad belsejében alakították ki.
Ennek közepén kerek mészkőpadon áll a bronz szoborkompozíció.

A tér Duna-parti öntöttvas korlátján a Kiskirálylány című bronzszobor látható, amit Marton László készített 1990-ben.
A tér Duna felőli szélén, a járdán, egy lámpaoszlop talapzatán ül Raffay Dávid: Kutyás lány című, életnagyságú bronzszobra.

A térről nyílik a MAHART–PassNave Vigadó téri állomása. Mellette 1834 óta a vízállás mércéje látható.

Ár

Irányár 440 millió Ft

Hitelfelvétel esetén

Saját erő Millió Ft    
Törlesztő részlet

Érdeklődni

Iroda Otthon Centrum Budaörs
Név Gulácsi Mária
Telefon +36 70 454 Mutasd
Email gulacsi.maria@ Mutasd